時事脈搏

廣告 Close Ad

「相比放生,我覺得食素更好!」藝人甄詠珊食全素:整個人進入另一階段⋯⋯

東網 | 2018-11-23
藝人甄詠珊(圖:蘋果日報)藝人甄詠珊(圖:蘋果日報)

藝人甄詠珊對養生素有研究,現年三十八歲的她,被指凍齡有術,她說多年前已開始吃八成素食,近兩個月更食全素,覺得整個人進入另一階段,她說:「想推動吓自己,覺得唔好再傷害小動物,相比放生,我覺得食素更好,所以好想推動食素嘅好處。」


甄詠珊表示坊間對食素存有好多誤解,誤以為會令人疲倦,甚至會脫髮,她說:「咁係代表佢唔識食,突然由雜食轉食素,唔係咁簡單,要識得食先得,唔會因為食素而頭暈身㷫,就算你唔食素都一樣會頭暈身㷫嘛!」問到食素後有否瘦身?她表示冇刻意上磅,但感覺人更精神及睡眠更深層,不過身邊的朋友都說她清減了,早前她到影樓拍照,鏡頭下的她身形Fit爆,她說:「我每日都食足咁多餐,均衡飲食,自己覺得係有少少清減咗。同埋覺得身體排咗毒,最明顯係以前經期會肚痛有血塊,最近啲血淺色咗,又冇肚痛,好舒服。」

平日會自己烹調美食,平日不飲凍飲已成為她的習慣,她說香港人個個要返工,太複雜的食療不太適合職業女性,她有很多貼地的心得,希望與觀眾分享。


轉載自東網:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20181123/bkn-20181123035000802-1123_00862_001.html

評論 :
    回覆 :
    姓名 : *
    內容 : *
    驗證碼 : *
    分享到